Sandman


Taj tu je ten sľúbeny článok o Sandmanovi. V článku je niekoľko infotmácií o komixe a aj o obsahu, a čo sa v ňom vlastne odohráva. Popisuje hlavne hlavnú postavu a to ako sa pomali vyvíjal.

Sandman, vychádzajúci v rokoch 1989-96. Jej zozbierané vydanie má v túto chvíľu jedenásť kníh a celú radu dôvetkom (slovensky napríklad Smrť - Vysoká cena za život), a dokonca aj literárne zbierku The Sandman: Book of Dreams, do ktorej prispela rada uznávaných autorov z oblastí sci-fi, fantasy a hororu.


Ešte pred bohmi, na začiatku ságy bola potrebé resuscitovať upadajúci postavu z Univerzal DC - vtedajší Sandman lovil kriminálnikov pištoľou s uspávacím plynom a okrem kabátu a klobúku nosil aj plynovú masku. A to jediné mu zostalo po tom, čo sa ho chopil Gaiman: i jeho Sandman - Morfeus, Pán snov, nosí masku podobnú plynové, inak je však inšpirovaný podstatne mytologickejšie, čo dokladá aj čarovný piesok, ktorým uspáva ľudí a vkladá im do spánku sny .
Sandman, vysoká, štíhla postava s rockerské strapatým három a hviezdičkami v přehlubokých očiach, je jedným zo siedmich večných, ktorí prišli ešte pred bohmi a pred životom; ich mená v origináli začínajú na Sen (Dream), Túžba (Desire), Zúfalstvo (Despair), Skaza (Destruction), Osud (Destiny), Delírium a Smrť (Death).

Postavy prechádzajú naprieč príbehy; sami večne hocikedy do príbehov zasahujú len málo alebo vôbec; niekedy situácie sami katalyzujú, inokedy len glosujú či uzatvárajú.
Gaiman čerpá inšpiráciu nielen z vlastnej imaginácie, ale aj z biblických či shakespearovských motívov, afrických legiend, spriaznených tvorcov i reálnych historických postáv - v bájach a odleskoch sa zoznámime napr. S Markom Polom alebo sa dostaneme do víru francúzskej revolúcie.

Sandmanovská série vyniká aj po stránke vizuálnej. Surrealistní obálky Davea McKean pridávajú séri ďalšiu úroveň symboliky. A každý z Večných - aj niektoré ďalšie významnejšie postavy - má svoju špecifickú úpravu bublín. Sandman hovorí v hlbokých, temných bublinách s bielym textom, padlý anjel Lucifer zdobnú uncial, príhovory delíria tancuje a rozpadajú sa.
Na sandmanovské ságe sa vystriedala plejáda výtvarníkov, každý príbeh tak má osobitý štýl. Sám Sandman sa z rozostreného tuláka mení v rockovú hviezdu, býva majestátny rovnako ako melancholický, miestami tak pokorný ako inokedy rozhodný.

zdroj: kultura.idnes.cz

Komentáre

Obľúbené príspevky