Thor: Ragnarok kašle na doterajšie marvelovky, bude svojský


Režisér Ragnaroku sľubuje doteraz nejexcentričtější marvelovku, ktorej je fuk, čo robil Thor v minulých filmoch. Hlavne chce priniesť čo najlepší zážitok.

Režisér Taika Waititi je uprostred príprav Thora: Ragnarok. Našiel si však chvíľku na to, aby na Reddit odpovedal fanúšikom na ich zvedavé otázky.

V priebehu odpovedania bolo z drobných nuáns zrejmé, že režisér má zmysel pre humor a nebojí sa preháňať, takže niektoré vyjadrenia treba brať s miernou rezervou. Na druhú stranu ale nemožno zľahčovať, ako veľmi režisér počas Q & A spomínal tvorivú slobodu. Vlastne ho až prekvapilo, akú mu štúdio dalo voľnosť. Aby film nejako zapadol do celkovej kontinuity filmového sveta Marvelu, o to sa staral Marvel. Taika sa staral o dej aktuálneho filmu, o jeho postavy a štýl rozprávania. Waititi nijako nerieši predchádzajúce filmy, nedokáže povedať, kam presne Ragnarok patrí na pomyselnej časovej osi jednotlivých Marvel filmov a dokonca sa vedome snažil ignorovať predchádzajúce filmy s Thorom. Jeho najobľúbenejšou marvelovkou sú Strážcovia galaxie a podľa všetkého môžeme očakávať, že tretí Thor bude podobne svoj. Taika Ragnarok točil ako ktorýkoľvek svoj predchádzajúci film a rozdiel bol len v mierke, prípadne v rozsahu práce so zeleným pozadím.


Waititiho predchádzajúce filmy sú všetko komédie s veľmi špecifickým, až absurdným zmyslom pre humor. Marvel ho najal práve kvôli jeho vkusu a plne ho rešpektuje. Ragnarok perfektne symbolizuje jeho logo. Zámerne pripomína sci-fi a fantasy dobrodružstvo z 80. rokov minulého storočia, pretože sa v tomto duchu ponesie aj vlastný film. A do tohto štýlu zapadá aj Mark Mothersbaugh, synťákovy kráľ z kapely Devo, ktorý zloží hudbu. Ak by čisto náhodou Mark využil akýkoľvek hudobný motív z predchádzajúcich Thorových filmov, tak ho výrazne prepracuje. Thor 3 má byť zatiaľ najmenej konvenčnou marvelovkou, bude excentrický a doslova bláznivý. Nebude chýbať špecifický novozélandský zmysel pre humor. A humor bude zjavne alfou a omegou. Chris Hemsworth mal možnosť sa v úlohe Thora konečne poriadne vyblázniť. Thor bude veľmi iný oproti predchádzajúcim filmom a je to Taikova najobľúbenejšia postava snímku.

Pokiaľ ide o ďalšie postavy, tak Tessa Thompson (Valkyrie) má vo filme "slušne veľkú" rolu a Bruce Banner (Mark Ruffalo) si bude svoje scény kradnúť pre seba. Vo filme môžeme čakať nejaký odkaz na Doctora Strange a pravdepodobne sa objaví aj Thanos, pretože keď sa na neho Taika pýtali, tak namiesto toho, aby jeho účasť rázne poprel, tak len povedal, že o tom zatiaľ nemôže hovoriť, pretože je skoro. Waititiho mrzí, že sa mu nepodarilo prísť na spôsob, ako do filmu zakomponovať postavu Johna C. Reillyho zo Strážcov galaxie, pretože je to jeho obľúbenec. A ak by mal režisér v budúcnosti možnosť natočiť pre Marvel ďalší krátky film, podobný tomu o Thórovom živote počas Občianskej vojny, bol by za to veľmi rád. Ďalšiu celovečernú marvelovku však zatiaľ od režiséra čakať nemáme, má iné plány.

Cate Blanchett (Hela) potom v inom rozhovore potvrdila, že skutočne môžeme čakať zábavný a excentrický film. Natáčanie bolo zábava a slušná mela. Režisérovi nie je nič sväté a to je dobre, pretože podľa Cate je Marvel najsilnejší vo chvíľach, keď sa vôbec neberie vážne.

Samozrejme ešte len uvidíme, ako tá proklamovaná tvorivá sloboda bude vyzerať v praxi. U Marvelu to doteraz vždy fungovalo tak, že štúdio prišlo s pevne daným plánom, ktorý je do značnej miery nemenný. Postavy sa musia dostať z bodu A do bodu B, aby posunuli celý svet Marvelu zase o krok vpred. Do toho je potrebné predstaviť špecifické nové postavy a ponúknuť určité množstvo akčných scén, aby sa film dobre predával v traileroch. Ako nemenné elementy budú podané, to už je na režisérovi. Ten prichádza za štúdiom s určitou víziou toho, ako pevne dané plány ozvláštniť, ako ich podať divákom čo najzábavnejším a nejjedinečnějším spôsobom. V minulosti sa staromódne vedenie konglomerátu Marvel Enterteinment snažilo akékoľvek výraznejšie výstrelky krotiť, ale kto vie, možno sa po presunutí Marvel Studios priamo pod dohľad Disneyho začne skutočne prejavovať väčšia miera slobody, ktorú Marvel Studios teoreticky dostali. Minimálne výber zaujímavých režisérov by tomu naznačoval.

zdroj: fandimefilmu.cz

Komentáre

Obľúbené príspevky