Thor: Ragnarok: Recenzia


Pridala som recenziu ktorú pridali na stránke fandimefilmu.

Thor konečne naplnil svoj potenciál, odhodil zábrany a pustil sa do veľkého dobrodružstva s výrazným dôrazom na komédiu.

Marvel zavŕšil svoj humorom výrazne zviazaný rok 2017 veľkolepo. Predchádzajúce dva snímky Spider-Man: Homecoming a Strážcovia Galaxie Vol. 2 zožali úspech, pričom hlavnou devízou bola komediálna stránka. U tretieho dielu Thora s podtitulom Ragnarok to platí tiež, akurát s tým rozdielom, že celé predstavenie má ešte väčšiu iskru. Marvel znovu nesklamal a suverénne hodil rukavicou pre Warner Bros. a DC, ktoré za dva týždne vypustia týmovku ála Avengers - Justice League.

Režisér 130 minutového snímku, Taika Waititi, sľuboval dramatickú, emocionálne a hlavne zábavné pozretie, čo bez debát splnil, a to najmä na poli humoru. Film hneď v úvodnej scéne v pekle ponúka rýchly sled vtipov skĺbený s nápaditými akčnými variáciami Mjolnirom, a keď k tomu začne hrať Imigrant Song od Led Zeppelin, ktorý perfektne ladil už s trailerom, tak si človek hovorí, že lepšie snáď začať nešlo.


O čo ale vôbec v poradí 17. filmu z Marvel Cinematic Universe ide ? Do Asgardu sa z uväznenia vracia mocná bohyňa smrti Hela (Cate Blanchett), ktorá rozpútala Ragnarok - koniec sveta a celej asgardskej civilizácie. Thor (Chris Hemsworth) sa medzitým ocitne na opačnej strane vesmíru, na planéte Sakaar, odkiaľ sa mu len tak ľahko a rýchlo nepodarí vrátiť späť domov na rozhodujúci konfrontácii s Helou a odvrátenie Ragnaroku.

zdroj: fandimefilmu.cz

V ceste mu stojí pošahaný vodca planéty Grandmaster (Jeff Goldblum), ktorý organizuje gladiátorské zápasy, ktorým kraľuje Hulk (Mark Ruffalo). Ako už trailer napovedal, počas zápasu dôjde k znovuzvítaniu dvoch Avengerov a od tohto momentu začína najzábavnejšia časť filmu. Hulk je totiž už nejakú dobu len Hulk a nie jeho alter ego Bruce Banner, a tak sa s Thorom nevyberavo "poreže", pričom následne sa bude správať ako neokrôchané rozmaznané dieťa, ktoré chce stále niečo len ničiť. V kombinácii s nadutou osobnou stránkou Thora, avšak naliehavú situáciou, v ktorej sa boh hromu nachádza, potom vznikajú tie najvtipnejšie momenty.

O zábavu sa stará aj postava Valkýrie (Tessa Thompson), ktorá mi osobne prišla v traileroch nevýrazná. Opak je ale pravdou a väčšinu scén si napospol kradne pre seba. Skoro (a v určitom smere rozhodne!) By som ju charakterizoval ako mocnejší Jessicu Jones z netflixových The Defenders. Tešiť sa môžete aj na ďalšie menej významného gladiátora, ktorým vládne jedna vtipná hruda kamenia menom Korg (stvárnil ju samotný režisér Waititi) a dokonca dôjde aj na jedno veľmi prekvapivé cameo hollywoodskej triedy prvej veľkosti. Humoru je jednoducho priehrštie a svoju kadenciou hladko tromfne aj Strážca Galaxie.

To ale neznamená, že by upozadil dramatickosť a predovšetkým emocionálnu stránku veci. Z môjho pohľadu Thor konečne naplnil svoj potenciál: dospel po mentálnej stránke, a čo do schopností konečne dostáva svojmu prívlastku boh hromu. Jeho vzťah so zlým bratom Lokim (Tom Hiddleston) dostáva znovu dosť priestoru a rozhodne sa vývojovo veľa posunul. Niekedy ale na mňa Loki pôsobil, že je vo filme len ako "piate koleso na voze", v poslednej štvrtine to ale nakoniec vyvrátil.

Finále celkovo už na sile humoru razantne ubralo, napriek tomu sa to ale nedá porovnávať s potemnelou, agresívneou atmosférou od rivala DC. Postava Hely možno pôsobí drsne, jej neobmedzená sila a neľútostná, hoci úplne pochopiteľná osobnosť, je naozaj pôsobivá. Avšak opäť sa nemôžem ubrániť dojmu, že z postavy išlo vyťažiť viac. Cate Blanchett ju síce zahrala parádne, ale čakal som, že dostane viac priestoru. Jej motívy sú jasne zreteľné, a to je možno trochu aj škoda. Na druhú stranu od bohyne smrti sa asi ani iné čakať nedá len skazu.

Som zvedavý, aký veľký nakoniec kontrast medzi Ragnarok a Justice League bude. DC totiž tiež súdiac podľa trailerov sľubuje humor, ale farbičky sú farbičky a pre väčšinu publika si trúfam povedať, že táto cesta bude v konečnom zúčtovaní znova úspešnejší.

verdikt

Rozpočet 180 miliónov dolárov sa určite vyplatil. Aj napriek všetkej tej farebnosti a hravosti Thor: Ragnarok obstojí aj medzi vážnejšími filmami z rovnakého univerza. Ide o bezprecedentné Thorov film, ktorý postavu posúva do novej dimenzie a rovnako tak aj jeho brata a vôbec celý Asgard. Taika Waititi dodržal to, čo sľúbil a to, čo hovorili prvé zahraničné recenzia: jednoducho famózne zábavné pozretie s vizuálnou krásou a dobrými hereckými výkonmi. Z pohľadu kvality všetkých marvelovek Ragnarok bezpečne zaraďujem do tej lepšej polovice.

zdroj: fandimefilmu.cz

Komentáre

Obľúbené príspevky